Σε αυτό το κλασικό ελληνικό πιάτο, προσθέτουμε τη δική μας πινελιά, και το κάνουμε πιο υγιεινό, καθώς χρησιμοποιούμε ρύζι αναποφλοίωτο, που διατηρεί τα θρεπτικά του συστατικά σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι το κοινό, επεξεργασμένο, λευκό ρύζι.
Το πράσο, με τη γλυκύτητά του, ταιριάζει πολύ με την οξύτητα του λεμονιού, ενώ το ρύζι δίνει τη γήινη, "φουντουκένια" του γεύση για να ολοκληρωθεί η γευστική εμπειρία.
Μαγειρέψτε αυτό το πολύ "μαμαδίσιο" πιάτο για να το απολαύσετε με την οικογένειά σας, και μη διστάσετε να προσθέσετε κουρκουμά, που θα δώσει χρώμα και τις αντιφλεγμονώδεις του ιδιότητες, καθώς και κόκκινο πιπέρι.
Υλικά (για 3 μερίδες):
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
2 καρότα
3-4 φρέσκα κρεμμύδια
3 πράσα
1 φλ. ρύζι αναποφλοίωτο
2 1/3 φλ. νερό ζεστό
1 λεμόνι, τον χυμό του
λίγο άνιθο
1/2 κόκκινη πιπεριά για το σερβίρισμα
κουρκουμάς, κόκκινο πιπέρι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα ξερά και τα φρέσκα κρεμμύδια, καθώς και τα καρότα. Κόβετε τα πράσα σε ροδέλες περίπου 1 εκατοστού.
Σε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζετε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια (ξερά και φρέσκα), τα καρότα και τα πράσα, αφήνοντάς τα να σωταριστούν για 4-5 λεπτά, και προσέχοντας να μην ανακατεύετε βίαια και ανοίξουν τα πράσα.
Βάζετε σε ένα σουρωτήρι το ρύζι και το πλένετε για μερικά δευτερόλεπτα κάτω από τη βρύση. Αφήνετε τα πολλά νερά να φύγουν. Προσθέτετε το ρύζι στην κατσαρόλα, και το αφήνετε κι αυτό να σωταριστεί και να βγάλει τη φουντουκένια του γεύση για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας ελαφρά. Αλατοπιπερώνετε.
Σε αυτό το σημείο, προσθέτετε αν θέλετε και τον κουρκουμά.
Προσθέτετε το νερό, και χαμηλώνετε αρκετά τη φωτιά, ίσα ίσα να σιγοβράζει το ρύζι. Σκεπάζετε και αφήνετε να απορροφήσει τα υγρά του, περίπου 40 λεπτά. Κατόπιν, αποσύρετε από τη φωτιά, και αφήνετε το ρύζι άλλα δέκα λεπτά με το καπάκι του, να απορροφήσει όλη την υγρασία.
Σερβίρετε πασπαλίζοντας με άνιθο και ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά.
Παρακάτω σας δίνουμε ενδεικτικά τις βασικές διατροφικές πληροφορίες για αυτό το πιάτο, ανά μερίδα: