Email:[email protected] | Πιστοποίηση ISO 22000:2005
Ψάξε τα πάντα εύκολα και γρήγορα!!!

Φανουρόπιτα χωρίς αλεύρι και ζάχαρη

Η εναλλακτική μας φανουρόπιτα περιέχει 11 υλικά (παραδοσιακά μονός αριθμός), και δένει με τη βοήθεια του σπασμένου λιναρόσπορου.

Γίνεται ζουμερή και μυρωδάτη, γεμάτη από αρώματα κανέλας και πορτοκαλιού, και στο στόμα η μαστιχωτή υφή των ξανθών σταφίδων εναλλάσσεται με την τραγανή των καρυδιών. Τη γλύκα της την παίρνει από το ελληνικό μέλι και τις σταφίδες, ενώ διατροφικά είναι γεμάτη πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μεταλλικά στοιχεία από τους ξηρούς καρπούς!

Φανουρόπιτα χωρίς αλεύρι και ζάχαρη

Υλικά:

2 κουταλιές σούπας λιναρόσπορο κοπανιστό

4 κουταλιές σούπας νερό

80 γραμμάρια αμύγδαλα

50 γραμμάρια καρύδια

50 γραμμάρια σταφίδες ξανθές

2 κουταλάκια γλυκού κανέλλα Κεϋλάνης

1 πορτοκάλι

100 γραμμάρια ταχίνι ολικής άλεσης

80 γραμμάρια μέλι

50 γραμμάρια ινδοκάρυδο

1 κουταλάκι γλυκού σόδα μαγειρική

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς C.

Βάζετε σε ένα μικρό μπολάκι τον λιναρόσπορο μαζί με το νερό, και αφήνετε στην άκρη, μέχρι να ετοιμάσετε τα υπόλοιπα υλικά, για να φουσκώσει.

Στίβετε το πορτοκάλι, και παίρνετε το ξύσμα του.

Φανουρόπιτα χωρίς αλεύρι και ζάχαρη

Βάζετε στο πολυμιξεράκι τα αμύγδαλα, και τα χτυπάτε ώστε να γίνουν όσο πιο λεπτή σκόνη γίνεται (δεν είναι απαραίτητο να γίνει σαν αλεύρι).

Ετοιμάζετε ένα ταψί διαστάσεων 20x25 εκατοστών, στρώνοντάς το με μία λαδόκολλα που, για να στρώσει καλά στο ταψί, την τσαλακώνετε καλά κάτω από τη βρύση.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα υλικά, εκτός από το χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύετε καλά. Τέλος, προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύετε να ομογενοποιηθεί το μίγμα, με γρήγορες κινήσεις. Θα παρατηρήσετε ότι ασπρίζει/αφρίζει ελαφρώς, γιατί αντιδρά η μαγειρική σόδα με το πορτοκάλι-αυτό είναι κάτι φυσιολογικό.

Φανουρόπιτα χωρίς αλεύρι και ζάχαρη

Ψήνετε για 35-40 λεπτά, μέχρι που το κέικ να γίνει σκούρο καστανό. Βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε για 5-10 λεπτά στο ταψί του. Κόβετε σε 12 κομμάτια. Σερβίρετε με έξτρα ταχίνι, ινδοκάρυδο, κανέλα και καρύδια.

Φανουρόπιτα χωρίς αλεύρι και ζάχαρη

 

Αναρτήθηκε στα Νέα By

Elpida Tsaloni