Email:[email protected] | Πιστοποίηση ISO 22000:2005
Ψάξε τα πάντα εύκολα και γρήγορα!!!

Χαλβάς με καρύδα

Ο χαλβάς αυτός με το ινδοκάρυδο είναι ένα υγιεινό γλυκό, πλούσιο σε καλά λιπαρά (η καρύδα παρέχει πολύ σταθερά λιπαρά, σταθερότερα ακόμα και από το ελαιόλαδο), ο δε συνδυασμός του με τη "μαρμελάδα" κεράσι τον απογειώνει!

Η καρύδα είναι μια εξαιρετική πηγή αμινοξέων: περιέχει 17 από τα 20 αμινοξέα που χρειάζονται για το βέλτιστο σχηματισμό πρωτεϊνών. Βοηθάει στην καλή λειτουργία του ήπατος, του κεντρικού νευρικού συστήματος, του καρδιαγγειακού και στο σχηματισμό κολλαγόνου. Περιέχει σίδηρο και φολικό οξύ, που συμβάλλει για έναν υγιή μεταβολισμό. Τα λιπαρά σε αυτήν την παρασκευή φαίνονται πολλά, αλλά τα λιπαρά της καρύδας όχι μόνο αυξάνουν την "καλή" χοληστερόλη (HDL) στο σώμα, αλλά και βοηθούν στη μετατροπή της "κακής" χοληστερόλης σε "καλή". Αυτό σημαίνει ότι βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς, και μειώνουν τους κινδύνους που σχετίζονται με καρδιακά νοσήματα. Επίσης, είναι αντιμικροβιακά, αντιιικά και αντιμυκητησιακά, και βελτιώνουν την ενέργεια και την αντοχή.

Χαλβάς με ινδοκάρυδο και λάιμ

Η σάλτσα "μαρμελάδας" με την οποία σερβίρεται αυτός ο χαλβάς, είναι η πιο υγιεινή μαρμελάδα που μπορείτε να φάτε, χωρίς ζάχαρη και, επιπλέον, φτιάχνεται πάρα πολύ γρήγορα και χωρίς βράσιμο! Μπορείτε δε να την φτιάξετε με ό,τι φρούτο θέλετε. Οι σπόροι τσία έχουν την ικανότητα να απορροφούν υγρό, και να δίνουν μία "τζελοειδή" υφή, και επιπλέον περιέχουν πολύτιμα ω3 λιπαρά και πρωτεϊνες, κάτι που τους κάνει την ιδανική προσθήκη στο φρούτο! 

Υλικά: 

 3 κ.σ. λάδι καρύδας + λίγο ακόμα για τα φορμάκια

1 φλ. ινδοκάρυδο + 30 γρ. επιπλέον

80 γρ. αμύγδαλα ωμά και ανάλατα

250 γρ. γάλα καρύδας

30 γρ. μέλι + 10 γρ. ακόμα για τα φορμάκια

5-6 χουρμάδες βασιλικούς

1 λάιμ, ξύσμα

1/2 λάιμ, χυμός

Για τη "μαρμελάδα"

250 γρ. κεράσια

10 γρ. μέλι

1/2 λάιμ, χυμός

20 γρ. σπόροι τσία

Εκτέλεση:

Φτιάχνετε πρώτα τη μαρμελάδα: βάζετε όλα τα υλικά στο μπλεντεράκι, και τα πολτοποιείτε. Αφήνετε στο ψυγείο, να φουσκώσουν οι σπόροι. Ελέγχετε την πυκνότητα κατά τα γούστα σας, και προσθέτε ή ακόμα λίγους σπόρους τσία για να γίνει πιο πηχτή ή ακόμα λίγο λεμόνι ή νερό για να γίνει πιο αραιή. 

Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζετε το λάδι καρύδας σε μέτρια φωτιά. Όταν αυτό λιώσει, προσθέτετε το ινδοκάρυδο, και το ανακατεύετε συνεχώς με μία σπάτουλα ή με μία ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μυρίσει και να ξανθύνει ελαφρώς. Κατόπιν, προσθέτετε το γάλα καρύδας, το μέλι, και το χυμό και το ξύσμα λάιμ, και ανακατεύετε συνεχώς, να "στεγνώσει" κάπως το μίγμα και να αφρατέψει (2-3 λεπτά). Τέλος, προσθέτε τους χουρμάδες ψιλοκομμένους, αφού βγάλετε το κουκούτσι τους, και τους ανακατεύετε κι αυτούς. 

Παίρνετε 8 μικρά φορμάκια και τα αλείφετε με ένα πινέλο με ελάχιστο λάδι καρύδας, και βάζετε στο καθένα από αυτά λίγο μέλι και μοιράζετε τα κάσιους χοντροκοπανισμένα. Τοποθετείτε τον χαλβά στα φορμάκια, και τον πατάτε καλά, να μην υπάρχουν κενά. 

Όταν θέλετε να σερβίρετε το γλυκό, με ένα μαχαιράκι και με προσοχή αποκολλάτε όσο μπορείτε τον χαλβά από τα τοιχώματα της φόρμας, και αναποδογυρίζετε σε ένα πιατάκι. Περιχύνετε με τη σάλτσα και απολαμβάνετε! 

 Χαλβάς με ινδοκάρυδο και λάιμ

Παρακάτω εμφανίζονται ενδεικτικά τα διατροφικά στοιχεία για κάθε μερίδα:

Διατροφικά στοιχεία χαλβά με ινδοκάρυδο

 

 

Αναρτήθηκε στα Νέα By

Elpida Tsaloni